Ramadan #2

Dit weekend is het einde van de Ramadan, de moslims beëindigen deze vaste tijd met een Suikerfeest. Mannen, vrouwen en kinderen dragen dan hun mooiste kleding. Zij beginnen dit feest met een gebed in de Moskee, deze gebedsdienst wordt bijna alleen door mannen bezocht. De vrouwen zijn dan te druk met koken, want de hele familie komt dan bij elkaar voor gezelligheid en om gezamenlijk te eten.

Een bevriende familie van mij die uit Kroatië komen zijn ook moslim, zij belijden het geloof aangepast , zij vasten niet alhoewel ze wel soberder leven in de vasten tijd. Ook vieren ze het Suikerfeest.

Nu is het ook de plicht van elke moslim om een offer te brengen, dit ten goede van minder bedeelde. Dit doen mijn vrienden ook trouw elk jaar, maar dit jaar hebben ze het anders gedaan. Ze hebben samen gekookt voor 80 man, vrouw en kind. Deze maaltijd is genuttigd in de Moskee. Drie dagen hebben ze gekookt , gebakken en gebraden met moeder, dochter  en zus. En niets kant en klaar alles zelf bereid, de heerlijkste gerechten zijn er gekookt en werd gepresenteerd als lopend buffet.

Wat een hogeschool vakwerk is dat geweest, koude gerechten nou ja , maar de warme is toch net iets moeilijker in een gewone Keuken. Deze dames koken regelmatig voor een grote groep familieleden , maar 25 of 80  personen is nog wel een groot verschil. Ik neem mijn hoge hoed af en maak een heel diepe buiging voor deze drie dames.

Die zondag alleen maar met de beentjes omhoog konden zitten, dat hadden ze dan ook dik verdiend.
ineke

Geplaatst in Activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *